Kdy se konají Velikonoce?

Máme tady teplé počasí a s ním rovněž svátky jara. Ano, jedná se o Velikonoce.

Víte, kdy budou v roce 2025?

Velikonoce 2025: Letošní datum a termíny

Velikonoce, jeden z nejvýznamnějších svátků, představují spojení tradic, víry a kultury, které se prolínají s příchodem jara. Víte, kdy budou? Jaké se dodržují obyčeje a jaká jídla připravit?

velikonoční dekorace

Velikonoce, jeden z nejvýznamnějších svátků, představují spojení tradic, víry a kultury, které se prolínají s příchodem jara. Tento svátek je pro mnohé symbolem nového začátku, obnovy a naděje a z liturgického hlediska se jedná o oslavu vzkříšení Ježíše Krista. U nás se Velikonoce slaví s tradičními zvyky, symboly a pokrmy.

Velikonocům říkáme svátky jara, neboť se slaví právě na jaře, kdy nás doprovázejí jarní sluneční paprsky a příroda se probouzí po zimním období. Se svátky je spojena velikonoční výzdoba, dekorace, malování vajíček, pečení beránka, mazance nebo nádivky.



Kdy jsou Velikonoce v roce 2025?

Na tento rok vychází Velikonoční neděle na 20. dubna 2025 a Velikonoční pondělí 21. dubna 2025.

Důležitá data

  • Popeleční středa: 5. března 2025
  • Květná neděle: 13. dubna 2025
  • Zelený čtvrtek: 17. dubna 2025
  • Velký pátek: 18. dubna 2025
  • Velikonoční neděle: 20. dubna 2025
  • Velikonoční pondělí: 21. dubna 2025

Velikonoční zvyky a tradice

Velikonoce jsou spojeny s tradicemi a zvyky, které se stále ještě dodržují. Některé se předávají z generace na generaci, některé postupně mizejí. Podívejme se na nejvýznamnější velikonoční tradice a zvyky.

☑️ Pomlázka

Jedním z nejznámějších symbolů Velikonoc je bezpochyby pomlázka. Pomlázka je prut pletený z vrbových proutků (6 - 12 kusů), který se používá ke šlehání během Velikonočního pondělí. Tento zvyk má nejstarší zprávy z roku 1369, kdy se o něm zmínil kazatel Konrád Waldhauser, o něco později i Jan Hus.

Na Velikonoční pondělí vyrážejí chlapci a muži po vesnicích a městech, aby šlehali, tím přinášejí štěstí a zdraví na celý rok. Dívky obdarovávají koledníky malovanými vajíčky, sladkostmi nebo panákem. Pomlázka se zdobí barevnými stuhami.

Pomlázka má mnoho různých názvů podle oblastí, jako jsou mrskút, mrskačka, šlahačka, šmigrust, šmergust, dynovačka, binovačka, houdovačka, koleda, šibačka, tatarovačka, šibota atd.

A pletený nástroj se nazývá třeba pamihod, šlehačka, žila, metla, korbáč, karabáč, hodovačka, šibák, kocar, kantar, čugar atd. Opět záleží na oblasti.

☑️ Malování vajíček

Dalším neodmyslitelným zvykem Velikonoc je malování vajíček, která tradičně symbolizují nový život a vzkříšení. Vajíčka se barví pomocí přírodních barev, jako jsou cibulové slupky, šťáva z červené řepy nebo různé květy. Techniky, jak vajíčka zdobit, se různí.

Může se jednat o jednoduché barvení nebo o složitější metody, jako je batikování, vyřezávání nebo kreslení. Krásně namalovaná vajíčka se jmenují kraslice a mnohdy se jedná o opravdu umělecké dílo. Každé vajíčko v sobě nese symboliku, ať už se jedná o barvy, které mají svůj význam, nebo o vzory podle místních tradic.

velikonoční kraslice

☑️ Koledování

Koledování se rovněž řadí mezi tradiční zvyky, které dodržujeme během Velikonoc. Chlapci a muži, obvykle s pomlázkami, chodí od domu k domu, kde šlehají. Ty koledníkům na oplátku dávají malovaná vajíčka, sladkosti nebo panáka (dospělým).

☑️ Velikonoční jídla

Tradiční velikonoční pokrmy patří mezi důležitou součást velikonočních svátků. Mezi typické pokrmy patří velikonoční beránek, mazanec, jidáše nebo nádivka. Tato jídla se často podávají během rodinných setkání a symbolizují hojnost a radost. Ověřené recepty uvádíme níže.

☑️ Trhy a jarmarky

K Velikonocům patří i velikonoční trhy a jarmarky, které se konají jak ve větších městech, tak i menších. Stánkaři nabídnou nejen tradiční dekoraci, pomlázky, malovaná vajíčka, ale i typické občerstvení. Kromě velikonočních trhů v Praze najdete další rovnež v Brně, Ostravě, Olomouci a dalších městech.

velikonoční trhy v praze

☑️ Velikonoční dekorace

Stejně jako během adventu a na Vánoce, tak i na Velikonoce nesmíme opomenout na dekoraci. Velikonoční dekorace může být v interiéru, nebo exteriéru. Ozdobte si velikonočně jak interiér, tak exteriér. S výzdobou si můžete dokonale vyhrát.

S dekorací na doma si můžete dokonale vyhrát. Můžete si bydlení ozdobit vajíčky, květinami, figurkami nebo věnci. Oblíbené jsou závěsné velikonoční dekorace, ozdoby na stůl, věnec na stůl nebo dveře, LED ozdoby, svíčky ve tvaru vajíček, samolepky na okno, ošatky, vajíčka a ubrus s velikonoční motivy.

Venkovní dekorace na zahradu zahrnuje nejen věnce, sošky a figurky (zajíc, oveček, králík, ptáček, motýl, vajíčka), ale i různé košíčky a květináče s květinami, proutím nebo vajíčky. Jedná se o svátky jara, proto je tato výzdoba pestrá a roztomilá.

Velikonoční recepty

☑️ Velikonoční beránek (hrníčkový recept)

Ingredience:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
špetka soli
2 vejce
1 hrnek mléka
0,5 hrnku oleje
2 lžíce rumu
bio citrón
máslo na vymazání
mouka na vysypání
1 hrníček - 250 ml

Postup:
1. Nejprve poctivě vymažeme formu máslem a vysypeme moukou. Musíme dbát na to, ať nezapomeneme na žádný záhyb, ať se k těsto k formě nepřilepí.
2. Zapneme troubu na 180 °C, ať se včas předem vyhřeje.
3. V míse smícháme sypké ingredience - mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a trošku nastrouhané kůry z bio citrónu.
4. V druhé míse smícháme vajíčka s mlékem, přidáme rum a olej. Pořádně promícháme.
5. Do mísy sypkými ingrediencemi nalijeme obsah druhé mísy.
6. Těsto pořádně promícháme, ať se všechny suroviny dokonale spojí.
7. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, zhruba do 3/4 a zakryjeme horní části formy.
8. Formu vložíme do vyhřáté trouby, kde beránka pečeme 40 - 80 minut při 180 °C. Záleží na vaší troubě a na formě.
Forma kovová, keramická, hliněná, skleněná potřebuje více času než forma z tenčího materiálu. Jestli je už hotový, vyzkoušíme klasicky špejlí.
9. Následně upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme trošku vychladnout. Vyklopíme jej a po úplném vychlazení jej můžeme ozdobit.
10. Můžete jej posypat moučkovým cukrem nebo polít polevou. Na krk mu umístěte mašličku, do očí lentilky nebo rozinky.
11. Tradiční velikonoční beránek je připraven na sváteční stůl.

☑️ Velikonoční mazanec

Ingredience:
250 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí
120 ml mléka
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
70 g másla
2 g soli
1 vejce
1 bio citron
40 g rozinek namočených v rumu
40 g loupaných mandlí
1 vejce na potření
plátky mandlí

Postup:
1. Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou moukou. Promícháme a vytvoříme důlek.
2. Mléko trošku ohřejeme a nalijeme do důlku. Poté do něj rozdrobíme droždí, na něj přisypeme lžičku cukru a lžičku mouky. Necháme v teple vzejít.
3. Pak vmícháme cukr, vanilkový cukr, změklé máslo, špetku soli a trošku nastrouhané kůry z bio citronu. Pořádně propracujeme ručně nebo necháme práci pro robota.
4. Přimícháme rozinky namočené v rumu a nasekané mandle. Opět propracujeme a necháme kynout 40 minut.
5. Z těsta vytvarujeme jeden větší bochánek nebo rovnou dva menší bochánky. Mazance umístíme na plech, který vyložíme papírem na pečení, a necháme kynout v teple opět 40 minut. Bochánky překryjeme utěrkou, ať neoschnou při kynutí. Můžeme je vytvarovat, nechat kynout v míse a přendat na plech až před pomašlováním.
6. Mazanec poté pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Nezapomena na něm vytvořit typický řez ve tvaru kříže.
7. Následně pečeme mazanec v předem vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 - 50 minut, dokud nebude zlatý.

☑️ Jidáše

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
80 g krupicového cukru
30 g droždí
180 ml mléka
60 g másla
1 žloutek
špetka soli
vejce na pomašlování
med

Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek z poloviny teplého mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a mouky. Necháme v teple vzejít.
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, sůl a promícháme. Pak přidáme vzešlý kvásek.
3. Dále přidáme změklé máslo, žloutek a zbytek mléka. Těsto pořádně zpracujeme a necháme kynout zhruba 40 minut na teplejším místě.
4. Můžeme nechat těsto vytvořit i v domácí pekárně. Suroviny přidáme podle zvyklostí.
5. Z vykynutého těsta budeme tvořit jidáše, jidášky, uzly a esíčka.
6. Z těsta vyválíme válečky, z nich poté vytvoříme požadované tvary.
7. Umístíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme je ještě čtvrt hodiny kynout.
8. Pomašlujeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 15 - 20 minut.
9. Až budou jidáše upečené, vytáhneme plech z trouby a potřeme je medem (ten rozehřejeme ve vodní lázni) nebo po vychlazení je pouze pocukrujeme nebo je necháme jen tak.

☑️ Velikonoční nádivka

Ingredience:
10 rohlíků
400 g uzeného masa
400 ml mléka
8 vajíček
150 g másla
2 hrsti nasekaného špenátu
2 hrsti nasekaných kopřiv nebo medvědího česneku
2 hrsti petrželky kudrnky
muškátový oříšek
pepř, sůl
máslo

Postup:
1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvičce s kouskem másla.
2. Ve vroucí vodě krátce spaříme špenát a kopřivy. Pak je nasekáme na drobno.
3. Petrželku a medvědí česnek pouze omyjeme, osušíme a také nasekáme.
4. Uzené maso uvaříme v lehce osolené vodě. Pak ho nakrájíme na kostičky.
5. Vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhá sníh. Žloutky zase rozmícháme.
6. Máslo rozpustíme na mírném ohni.
7. Do mísy nasypeme kostky pečiva, zalijeme je mlékem a promícháme. Dále přidáme nakrájené maso, nasekané zelené kousky, žloutky a rozpuštěné máslo. Přisypeme sůl, pepř a muškátový oříšek. Všechno promícháme.
8. Následně ke směsi opatrně vmícháme polovinu sněhu a pak pokračujeme se zbytkem sněhu. Nepřeháníme to smícháním, které musí být opravdu velice opatrné.
9. Nakonec směs vložíme do pekáče, který vymažeme předem máslem, a urovnáme.
10. Nádivku pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 °C zhruba 30 - 40 minut.
11. Velikonoční nádivku podáváme s brambory a čerstvou zeleninou.

velikonoční pomlázka malovaná vajíčka

Významné dny během Velikonoc 2025

✅ Popeleční středa

Jedná se o první den postní doby, po kterém následuje 40denní půst a šest nedělí k tomu. Neděle se nepovažují jako postní den. Pak přichází samotná Velikonoční neděle. Pro každý rok pro ni platí jiné datum. Letos vychází na 5. března 2025.

Pro věřící Popeleční středa znamená přísný půst a pak příprava na vzkříšení Ježíše Krista společně s postní dobou. Kněz věřícím vytvoří na čele křížek z popela (Popelec), aby věděli, jak je pomíjivý pozemský život.

✅ Květná neděle

Tento den připomíná vjezd Ježíše do Jeruzaléma, kde ho ve velkém vítali lidé. Označuje se také jako Pašijová neděle a jedná se o první den Svatého týdne. Věřícím se při liturgii v ten den rozdávají palmové ratolesti, které si odnesou domů, kde si je zavěsí. Letos připadá na 13. dubna 2025.

✅ Zelený čtvrtek

V tento den si křesťané poslední večeři Krista s 12 učedníky - poslední večeře Páně. Tento den letos připadá na 17. dubna 2025. Na Zelený čtvrtek je zvykem připravit zelené jídlo. Špenát, medvědí česnek, kopřivy jsou vhodnou surovinou do polévky nebo hlavního jídla.

✅ Velký pátek

Velký pátek připomíná den, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus. Platí přísný půst. Nejsou povoleny pohřební obřady a mše. Čtou se Písma z Janovy pašije. Tento den letos vychází na 18. dubna 2025.

✅ Velikonoční neděle

Velikonoční neděle, Boží hod velikonoční nebo také slavnost Zmrtvýchvstání Páně. Jedná se o největší slavnost křesťanského církevního roku, kdy se slaví zmrtvýchvstání Krista a vítězství nad smrtí. Do kostela věřící nosili velikonoční pokrmy a chodili ve svátečním oblečení. Letos se slaví 20. dubna 2025.

✅ Velikonoční pondělí

Z církevního hlediska se jedná o Kristovo vítězství nad smrti. Tento den je spojen s různými tradicemi a zvyky. U nás chodí koledníci s pomlázkou, mrskají dívky a za to získají odměnu (malovaná vajíčka, sladkosti, panák atd). Letos datum vychází na 21. dubna 2025.

Užijte si krásné Velikonoce a nezapomeňte na dodržování zvyků, které si tyto svátky zaslouží.